Lefa irrottaa vanhan penkin istuinosan verhoilua. Penkki laitetaan kuntoon, jotta sille uskaltaa jälleen istahtaa.

Kaikki alkoi lasten kehdoista

Wood & Velvet on uuden ajan verkkokauppa, joka on tehty kierrättämään second hand -aarteita. Yrityksen keulamiehenä toimii sipoolainen puuseppä Lefa Kullberg, joka aloitteli Wood & Velvetin kaltaista liiketoimintaa jo 2000-luvun alussa, mutta joutui silloin toteamaan, ettei aika ollut kyseiselle toiminnalle vielä kypsä.

Lefan työhistoria on vähintäänkin värikäs ja vivahteikas. Mies on tehnyt portsarin hommia Helsingin yössä, jekuttanut suomalaisia TV:ssä Kamera piilossa -ohjelmassa, tehnyt telemarkkinointia sekä perustanut ja pyörittänyt omaa halpahallia Sipoon Nikkilässä.

“Kiinnostuin puutöistä jo nuorena. Tein portsarikavereilleni lasten kehtoja, kun he alkoivat saamaan perheenlisäystä. Myös omat lapseni nukkuivat itsetekemissäni kehdoissa. Kun tulin ensimmäistä kertaa isäksi, alkoivat portsarin hommat puuduttamaan.”

“Työ tekijäänsä opettaa”

Värikkään työhistorian päätteeksi koitti lopulta se päivä, kun mies hankki elantonsa täyspäiväisesti tekemällä remontteja. Mitä syvemmälle mies pääsi remppahommiin, sitä enemmän hän myös kiinnostui puutöistä ja vanhoista tavaroista. Alkoi kirppisintoilun aikakausi, jolloin Lefa alkoi koluamaan erilaisia kirpputoreja ja kuolinpesiä pelastaakseen vanhoja ja huonossa kunnossa olevia huonekaluja. Hän vuokrasi silloisen kotinsa läheisyydestä hallin, jossa alkoi kunnostamaan ja luomaan pelastamistaan huonekaluista ja materiaaleista kaikenlaista uutta ja upeaa.

“Olen itseoppinut puuseppä, mutta uskon, että myös geeniperimälläni on vaikutusta siihen, mitä olen tänä päivänä. Isäni oli taitava metallimies ja hän teki paljon käsillään. Kädentaidot ovat varmasti osittain myös periytyvä asia. Perintötekijöiden lisäksi uskon, että minua ovat puskeneet eteenpäin perinnerakentamisen tuntija Panu Kaila ja sellainen elämänfilosofia, jossa työ tekijäänsä opettaa.”

Kun Lefa perheineen osti 1800-luvun vanhan puutalon Sipoon Hindsbystä, miehen oli pakko ottaa selvää, miten vanhat talot toimivat ja miten niitä huolletaan. Niihin aikoihin Lefa luki paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja imi oppeja lukemistaan teoksista. Pihapiiristä löytyneen oman verstaan nurkkiin hän jemmasi edelleen löytämiään Billnäsin lipastoja ja laitteli niitä kuntoon. Remonttihommat jäivät vähemmälle, antiikki ja vanha tavara veivät miehen sydämen mennessään. Vuosien saatossa konsepti muokkautui sellaiseksi kuin se tänä päivänä on ja nyt se kulkee nimellä Wood & Velvet

Tuoliprojektin edetessä kävi ilmi, että ne ovat muotoilija Ilmari Tapiovaaran käsialaa.

Älä heitä mitään pois kysymättä ensin Lefalta

Nykyään Lefan ystäväpiirissä jo tiedetään, ettei mitään saa heittää pois ennen kuin on kysytty, olisiko Lefalla sille mitään käyttöä. Mikäli näet tien sivussa pakun pysäköitynä vanhan ladon viereen, se on luultavasti Lefa, joka vain tsekkaa, millaisia aarteita lato kätkee sisäänsä. Jos pakussa vielä istuu kaksi tympiintyneen näköistä tytärtä ja huokaileva vaimo, voit olla aivan satavarma, että se on Lefa kartoitusreissullaan.

“Ihmiset heittävät hyvää ja käyttökelpoista tavaraa aivan liian herkästi kaatopaikalle. Kunpa ihmiset ymmärtäisivät, että toisen roska voikin olla toiselle mittaamattoman arvokas aarre ja löytö!”

Jokainen itseään kunnioittava puuseppä kaivertaa itse kylttinsä pajansa oveen.

Wood & Velvet – välittämistä ja intohimoa

Me Wood & Velvetillä uskomme siihen, että maailmassa on jo tarpeeksi tavaraa ja materiaalia. Kaatopaikoilla ja varastoissa makaa tonneittain hyödynnettävissä olevaa materiaalia, jota meidän vain täytyy osata jalostaa uuteen käyttöön. Pyrimme näkemään materiaaleissa niiden rajattomat mahdollisuudet ja ajattelemme boksin ulkopuolelle: vanha pölynimuri voi saada meidän ideaverstaalla uuden elämän uniikkina ja retrona seinävalaisimena.

Tahdomme myös opettaa ja kannustaa asiakkaitamme huoltamaan omia vaatteitaan ja huonekalujaan oikealla tavalla, jotta ne kestävät aikaa ja kulutusta mahdollisimman kauan ja jotta niiden elinkaari olisi mahdollisimman pitkä. Me kierrätämme, korjaamme, entisöimme, kunnostamme, huollamme ja tuunaamme. Mutta ennen kaikkea: me välitämme ja suhtaudumme asiaan intohimolla.

Ihanaa, että juuri Sinä luet tätä, ja lämpimästi tervetuloa tutustumaan verkkokauppaamme täältä!